Miért a karatét választaná?

 

Miért fizessek én azért, hogy gyerekem karatézzon, amikor vannak ingyenes, vagy erősen támogatott sportok? Kérdezte az egyik apuk...a a másikat. Miért pazaroljak és költsek a sok pénzt, időt, hogy a gyerekem karatéra, edzésre, versenyekre járjon.
 
A másik apuka visszafelelt: tudod, én nem azt fizetem, hogy fiam karatét gyakorol. A másik apa zavartan hebegi, akkor mit, ha nem az edzéseket és a küzdelmeket, akkor mit fizetsz? A karatés apuka mosolyogva válaszol: én azokat a pillanatokat fizetem meg, amikor látom a fiamat holt fáradtan, érzem, mintha abba akarná hagyni gyakorlást, de nem hagyja abba, amikor elesik, újból feláll és nem adja fel.
- Fizetek azért, hogy fiamnak legyen esélye egy igaz baráti társaság kialakítása.
- Fizetek azért, a lehetőségért, hogy a fiam kapcsolatba legyen olyan tanítókkal, mesterekkel, akik megtanítják nem csak a karatéra, hanem sokkal többre, az élet játékára.
- Fizetek azért, hogy fiam fegyelmezett legyen.
- Fizetek azért is, hogy fiam megtanulja, hogyan kell, gondoskodnia a testéről.
- Fizetek azért is hogy fiam megtanulja, hogy másokkal is dolgozzon, hogy büszke legyen és megbecsült tagja a társaságának.
- Fizettem, hogy ne legyen elkeseredett, mikor nem ért el helyezést, vagy elveszítette az esélyt és nem mutatta be tudását, pedig ezerszer gyakorolt, és büszkén tartja tovább fejét, mert a következő alkalomkor biztosan jobb lesz.
- Fizettem, hogy megtanuljon kitartással és erős munkával célt elérni.
- Fizettem fiamért, hogy meg legyen a lehetősége megtanulnia, hogy órákon át kemény munkával, és gyakorlással el tudja érni a szükséges tudást ahhoz, hogy bajnok, edző vagy mester legyen belőle, amit nem lehet elsajátítani egy edzés után.
- Fizettem a fiamért, hogy a karatéban legyen, igazi klubban, versenyeken vegyen részt, hogy ne rossz dolgokkal foglalkozzon.
Bírnám folytatni, de rövid leszek, nem a tanítást fizetem, hogy harcoljon… hanem a lehetőséget, amit a Karate nyújt számára, ami által fiam olyan tulajdonságokat tanul meg, amiből egész életében haszna lesz, és a sporton keresztül megtanulja az életet. Ezen keresztül megtanulja megbecsülni minden más tudomány területét, a vezetőket, az elődöket, a gyengébbeket, a természetet, az életkörülményeket, a családot megbecsülve… Mindebből, amit láttam már, pár éven át gondolom, hogy ez nagy befektetés, és ez az, amit nyújtani tudok fiamnak, ami örökség részére és az egész társadalom részére is.